Saltar a: Contenido � | Pie de la página � | Menú principal �


La Central del Raval

A la recerca de l’Univers

Sandro Maccarrone

Dimarts, a partir del 2 d’octubre de 2018, De 18:30h a 20:30h La Central del Raval


Aquest curs pretén revisar quina és la visió científica actual de l’Univers i de les lleis que el governen i quin impacte pot tenir aquest coneixement sobre les nostres vides. Ho farem d’una manera oberta a tothom, sense que calgui cap coneixement previ específic, però amb la intenció que la persona coneixedora de la matèria també hi pugui trobar aproximacions i punts de vista novedosos i estimulants.
El curs està estructurat en dues parts, que es poden realitzar conjuntament o de manera independent. En la primera, ens centrarem en el que hi ha allà afora, en les grans escales i en el que ens diuen l’astrofísica i la cosmologia. En la segona part, en canvi, centrarem la nostra mirada cap al món microscòpic, el regne de la fisica quàntica.


Primer mòdul (del 2 d’octubre al 4 de desembre):
Què hi ha allà afora? 

És una pregunta que ens acompanya des de temps immemorables, des de molt abans que existissin l’astronomia o el mètode científic. Una pregunta que només requereix no tenir por a aixecar el cap, però que s’enfronta al complicat repte d’haver de tractar amb un entorn quasi completament inaccessible.
La fascinació per l’Univers, pel que hi ha, pel que hi passa o pel que hi pot passar, segueix ben viva en els nostres dies. En són bon testimoni totes les obres de ciència ficció, literàries o cinematogràfiques, que especulen sobre la possibilitat de conquerir altres móns on poder perpetuar la nostra espècie, amb l’esperança de trobar, a l’altra banda de la galàxia, les respostes que no trobem en el nostre planeta.
I no es pot dir que els falti raó, perquè els esforços per trobar explicacions als misteris de l’Univers ens obliguen a traspassar les fronteres actuals del coneixement científic. El Big Bang o l’interior d’un forat negre són escenaris extrems que posen durament a prova la manera com entenem i descrivim la Natura i poden ser els detonants d’una nova revolució en el camp de la física.
Però en el fons, preguntar-se Què hi ha allà afora? és una manera de plantejar-se qüestions de més ampla volada: D’on venim? Cap a on anem? Juguem algun paper especial a l’Univers? Tot plegat posa en joc la nostra concepció de l’existència i de la realitat. No és d’estranyar, doncs, que al llarg de la Història, els debats sobre l’origen i la naturalesa de l’Univers hagin anat acompanyats de conflictes culturals, polítics i religiosos, en alguns casos, amb desenllaços tràgics.

Índex de sessions
 • - Quan surts a fer el viatge cap a Ítaca… Com podem conèixer l’Univers?
  - El nostre veïnat: el Sistema Solar: mites i llegendes.
  - En la periferia brillante de una galaxia mediana: una ruta guiada per l’Univers
  - Som pols d’estrelles?
  - Hi ha algú allà afora?
  - Hi havia una vegada… Cosmovisions al llarg de la història
  - Corbes i expansió: una visió actual de l’Univers
  - Interstellar: forats negres i altres objectes exòtics
  - Ones gravitacionals: un nou sentit
  - Només sabem que no sabem res: problemes oberts

   
Segon mòdul (del 5 de febrer al 9 d’abril)
Què passa aquí dins?


De què estem fets? Existeix el buit? Quins són els constituents fonamentals de la matèria? Són també preguntes que es remunten a les cultures clàssiques i que han rebut diverses respostes, associades a diferents visions del món, des de l’atomisme als 4 elements, a l’horror vacui. La recerca de principis fonamentals i d’uns elements constituents bàsics a partir dels quals poder explicar tot allò que existeix, és una constant en la història de le física.
L’intent de trobar resposta a totes aquestes qüestions va portar fa aproximadament fa un segle a una autèntica revolució científica: la revolució quantica, associada a noms com el d’Einstein, Planck, Schrödinger o Heisenberg. 
Aquest canvi de paradigma va modificar la nostra concepció de la realitat, va qüestionar la pròpia existència d’una realitat objectiva i ens va deixar en mans de la probabilitat. Alhora, l’impacte de la física quàntica en les nostres vides ha estat també pràctic: la comprensió precisa dels fenòmens microscòpics ha estat a la base del desenvolupament de nombroses tecnologies, que es troben a la base de les telecomunicacions i de la informàtica.
Però la cursa pel principi únic, per la “pedra filosofal” de la Natura, sembla lluny d’haver-se acabat. Encara són molts els interrogants i les peces del trencaclosques que no acaben d’encaixar. Per què hi ha tantes partícules fonamentals? Totes les forces de la Natura són en realitat manifestacions diferents d’una força fonamental? Com es poden fer compatibles la quàntica i la teoria general de la relativitat? Totes aquestes qüestions ens porten a nous i suggestius escenaris com el de la teoria de cordes i les dimensions extra, que encara semblen lluny de poder-se comprovar experimentalment. 

Índex de sessions
 • - Llum i matèria: una parella revolucionària
  - La fi del determinisme?
  - Aplicacions tecnològiques de la física quàntica
  - L’energia nuclear
  - Existeix el buit? Camps i partícules
  - De l’atomisme a les partícules elementals
  - El model estàndard i el descobriment del Higgs
  - Microscopis, cambres de boira i acceleradors de partícules
  - Interpretacions de la física quàntica.
  - Informació quàntica, computació quàntica, criptografia quantica...
  - Més enllà de les partícules: cordes i dimensions extra

   
Bibliografia:
El universo en tu mano, Christophe Galfard, Ed. Blackie Books
Agujeros negros y tiempo curvoKip Thorne, Ed. Crítica
Cosmos, Carl Sagan, Ed. Planeta
Los tres primeros minutos del Universo, Steven Weinberg, Alianza Editorial
Historia de la cosmología, Helge Kragh, Ed Crítica
100 qüestions d'astronomia, Jordi Aloy i Domènech, Cossetània 
100 qüestions sobre l'univers, Joan Anton Català Amigó, Cossetània 
Iluminando el lado oscuro del universo, Roberto Emparan, Editorial Ariel 
El universo elegante, Brian Greene, Crítica
Alicia en el país de los cuantos, Robert Gilmore, Alianza Editorial
Desayuno con partículas, Sonia Fernández-Vidal, Francesc Miralles, Plaza & Janes Editores 
El descubrimiento del Higgs, Lisa Randall, Acantilado
Seis piezas fáciles, Richard Feynman, Crítica 
Set lliçons breus de física, Carlo Rovelli, Anagrama


Sandro Maccarrone és doctor en física teòrica per la Universitat de Barcelona. Ha desenvolupat la seva recerca sobre l'estudi dels forats negres en el marc de la teoria de cordes. Ha desenvolupat materials educatius i de divulgació científica. Actualment, treballa com a professor d'educació secundària.Calendari: 
Primer mòdul: 
2, 9, 16, 23, 30 d’octubre / 6, 13, 20, 27 de novembre / 4 de desembre, de 18:30h a 20:30h
Segon mòdul: 5, 12, 19, 26 de febrer / 5, 12, 19, 26 de març / 2, 9 d’abril , de 18:30h a 20:30h

Preu per mòdul: 200 euros
Preu anual:  340 euros (-15% de descompte)

Informació i reserves: academia@lacentral.com / 93 550 46 01
 •  
   Inscripció Anual
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en nuestra "Política de cookies".