Gabinete

ANUL·LAT - Arquitectura i altres arts: molt més que ciment i maons

Fecha de inicio

Fecha fin

Horario de 19:30h a 21:00h

Lugar La Central del MUHBA



Des dels seus orígens, l’arquitectura ha anat radicalment més enllà de la simple funció d’oferir aixopluc i ens ha condicionat, des d’aleshores, la nostra manera d’entendre el món. Com pensem, vivim, treballem o ens relacionem se’ns imposa pel nostre entorn més immediat sense que ens n’adonem. Tot i això, sovint pensem que l’arquitectura és quelcom que donem per fet, que està allà i que la seva relació amb les altres arts és inexistent o parasitària. Són sempre l’art, el pensament o la literatura els que influencien en l’arquitectura i mai a l’inrevés. 
Aquest curs es proposa veure com aquesta darrera afirmació és del tot errònia. L’arquitectura també ha marcat la manera d’entendre la pintura o de veure teatre i és precisament al segle XX que aquestes relacions encara es fan més evident ja que totes les disciplines desdibuixen les seves fronteres per entrar en diàleg, sense jerarquies, com a iguals. Aquest curs, en definitiva, pretén fer veure tot allò que ens envolta des d’una perspectiva diferent de la mà d’especialistes en pintura, pensament, teatre i literatura i entendre que l’arquitectura és quelcom molt més poderós i fascinant que simple ciment i maons.  
 
Sessions:
  • 1. Arquitectura i literatura. Jaime Gil de Biedma i la Barcelona en transformació dels 60. Amb Marta Llorente
    2. Arquitectura i pintura. Perspectiva renaixentista, Aldo Rossi i Giorgio de Chirico. Amb Paula Juanpere
    3. Arquitectura i teatre. La Bauhaus, Walter Gropius i Erwin Piscator. Amb Antoni Ramon
    4. Arquitectura i filosofia. Jacques Derrida i l’arquitectura deconstructivista. Amb Camil Ungureanu
 

Professors:

Antoni Ramon. Professor de Teoria de l’Arquitectura a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona especialitzat en la història de l’arquitectura teatral i l’espai escènic.
Paula Juanpere. Professora de Teoria Literària a la Universitat de Barcelona. Les seves àrees d’estudi són les arts comparades, la relació imatge-text, la narrativa visual i l’art contemporani. 
Marta Llorente. Professora de Teoria de l’Arquitectura a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. Els seus interessos se centren en les relacions entre l’arquitectura, la literatura, l’estètica, els estudis de gènere o l’antropologia.
Camil Ungureanu. Professor de Filosofia Política a la Universitat Pompeu Fabra. La seva investigació gira entorn de les relacions entre religió, política, art, pensament, cinema i literatura. 


Bibliografia de consulta
VV.AA. (2017): El mundo de Giorgio de Chirico. Barcelona: Ediciones Invisibles
Català-Roca, F. (2013): Obras maestras. Madrid: La Fábrica. 
Derrida, J.(2013): La escritura y la diferencia. Barcelona: Editorial Anthropos.
Eisenman, P. (2017): 11+LBarcelona: Puente Editores
Gil de Biedma, J. (2015): Las personas del verboBarcelona: Editorial Lumen
Gropius, W. (2018): Proclamas de modernidad. Barcelona: Editorial Reverté
Piscator, E. (2001): El teatro político. Gipuzkoa: Editorial Hiru. 
Rossi, A. (2015): La arquitectura de la ciudadBarcelona: Gustavo Gili


Marc Fernández Cuyàs és llibreter de La Central del MUHBA. Graduat en Estudis Literaris i amb el màster d'Estudis Teatrals, ha centrat gran part dels seus interessos en les relacions entre arquitectura, teatre i literatura amb especial atenció a la producció teòrica d'Aldo Rossi i la seva irradiació a les altres arts.
 

Calendari: Dimecres 3, 10, 17 i 31 d’octubre, de 19:30h a 21:00h
Preu: 60 euros
Informació i reserves: academia@lacentral.com / 93 550 46 01
 

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙