Saltar a: Contenido � | Pie de la página � | Menú principal �


La Central (c/Mallorca)

Cafè filosòfic PENSA

De la cooperació a la fraternitat

Dissabte, 20 de gener de 2018, 11h La Central (c/Mallorca)
 
El Cafè Filosòfic Pensa va néixer arran del Primer Festival de Filosofia BarcelonaPensa2014 de la Facultat de Filosofia de la UB.
El nostre objectiu, d’acord amb l’essència del Festival, és que la filosofia surti de l’àmbit acadèmic, que s’apropi a la ciutat, al ciutadà i que entre tots formem una petita àgora, un espai de reflexió, de diàleg i de debat.
 
 
Us convidem a la sessió DE LA COOPERACIÓ A LA FRATERNITAT amb el ponent Daniel Jover.
 
A finals del segle XIX i principis del segle XX, el concepte Fraternitat que va néixer com a divisa de la Revolució Francesa juntament amb Igualtat Llibertat es va desdibuixant, perdent força i guanyant terreny el concepte de Solidaritat en el pensament polític i filosòfic.
Fins i tot el 1879, en el sí d’un congrés socialista, es va proposar substituir el concepte per l’altra: solidaritat en comptes de fraternitat.
Quan es pronuncia la paraula llibertat sabem què vol dir; el mateix passa amb  igualtat que té un significat clar, però el de fraternitat és vague i indefinit.
El gran problema amb el qual ens trobem és com fer que la fraternitat no sigui un desig idealista, sinó una proposta real entre la humanitat i sigui factible traduir-la en institucions i lleis per tal de poder aplicar-la a la vida quotidiana.
Davant una situació de crisi i drama humanitari com la que vivim en l’actualitat, la fraternitat posseeix una dimensió col·lectiva, suposa una ètica que dóna raons per viure i per estar agraït a la vida expressant un cert tipus de relació i estil convivencial.


Bibliografia:
- Esquirol, Josep M., La resistència íntimaAssaig d’una filosofia de la proximitatQuaderns crema, 2015
- Jover, Daniel, Memoria de la esperanza: Redes de ternura y solidaridad, Icaria, 2015 – edició en català 2014)
- Jover, Daniel, Mar de Luz, Icaria, 2016
- Lledó, Emilio, Palabra y humanidad, KRK Ediciones, 2015
- Morin, Edgar, Cómo vivir en tiempos de crisis, Icaria, 2011
- Plana, Gabriel, Josep Roca i Galès, Cossetània Edicions, 2007
- Satabo, Ernesto, La resistència, Seix Barral, 2012
- Viveret, Patrick, Fraternité j’ecris ton nom, LLL, 2015
- Viveret, Patrick, La  causa humana, Icaria, 2013


Daniel Jover, mestre, educador i emprenedor social. Cofundador de l'Equip PROMOCIONS, Xarxa de Coneixements i Serveis Avançats per al Desenvolupament, organització d'economia social i solidària pionera en el camp del desenvolupament local, la creació d'ocupació i empreses, la formació i la inserció professional.
En una actitud col·lectiva d'aprenentatge i diàleg permanent, ha sistematitzat les seves experiències i teoritzat les seves pràctiques en un procés de creativitat i innovació social iniciat fa 35 anys amb l'Equip PROMOCIONS.
President de l'Associació per a la Promoció d'Iniciatives Socials i Econòmiques (APRISE) i assessor d'educació i ocupació de diverses institucions públiques i privades.
 
Va ser membre de l'Escola Cooperativa Gregal (1979-1982) i coordinador de formació del primer Servei d'Ocupació Juvenil de l'Ajuntament de Barcelona (1982-1986).
Membre del Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia, de la Universitat Rural PAULO FREIRE, de la Xarxa d'Economia Solidària de Catalunya i de la Fundació Roca i Galès.
Forma part del comitè d'orientació dels «Dialogues en Humanité».

És autor i coautor de diferents publicacions: Formación, inserción y empleo juvenil, Popular (1988); La sociedad del desempleo: por un trabajo diferente, CCJ (1989); La formación ocupacional, Popular (1990, 3a ed. 1999); Formación y empleo, Paidós (1991, 2a ed. 1994), amb Enrique del Río i Lola Riesco; Autoempleo en el desarrollo local, Popular (1992); El empleo de los inempleables, Popular (1996, 3a ed. 2004); Trabajar para vivir, Miraguano (1999); Reconsiderar la riqueza y el empleo, Icaria (2004, 2a ed. 2009), amb Patrick Viveret; Empleo juvenil. Formación e inserción social y profesional, Popular (2005); Praxis de la esperanza: Educación, empleo y economía social, Icaria (2006, 3a ed. 2010); Sol y sal de mar: Paisajes de la memoria, gramática de la esperanza, Icaria (2008, 2a ed. 2009, i edició en català 2011); Antonio Estevan i José Manuel Naredo, Por una economía ecológica y solidaria. Conversaciones con Daniel Jover, Icaria (2009); Educar, trabajar, emprender: Cuaderno de esperanza, Icaria (2012 Memoria de la esperanza: Redes de ternura y solidaridad, Icaria. 2015.- Edició en català 2014 ).
L'últim llibre que ha publicat és Mar de Luz-Cooperación y Fraternidad, Icaria (2016)
 
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en nuestra "Política de cookies".

Saltar a: Contenido � | Pie de la página � | Menú principal �