Gabinete

ANUL·LAT - Me l'expliques?

Gabinet de lectura d’àlbums il·lustrats

Fecha de inicio

Fecha fin

Horario De 18h a 19:30h

Lugar La Central del Raval

En un món d’imatges l’àlbum il·lustrat ha aconseguit tenir el seu espai propi com a gènere literari en la literatura infantil i juvenil. La il·lustració, el text i la composició acurada han fet que  s’hagi creat una experiència lectora que no només vagi destinada al públic infantil. Volem que aquest gabinet sigui un punt de trobada per conèixer i compartir aquestes  lectures, especials i meravelloses, conversant amb autors, il·lustradors i editors que ens ajudaran a copsar allò que dorm dins d’un àlbum.  Coneixerem els clàssics, els nous àlbums i descobrirem, plegats, eines per a estabir un vincle amb els petits lectors ja que esdevé una eina educativa a diversos nivells, tant artístic com emocional.
 
Programa
 
1.- Història de l’àlbum il·lustrat. Què és un àlbum?

Analitzarem amb exemples l’estructura de diferents àlbums per veure la gran varietat de possibilitats que ens ofereix segons el pes i el joc que creen les imatges i el text.
 
2.-  Parlem de personatges i de contes clàssics
Quins són els nostres referents i com el relat tradicional s’adapta a nous formats i nous girs en els arguments. Conversarem sobre els nostres personatges favorits i com són representats en els àlbums amb Noemí Mercadé, de Combel Editorial.
 
3.- Longsellers en àlbum il·lustrat

Llegirem, entre altres, què li va passar a l’elefant Babar (Jean de Brunhoff), descobrirem com s’enfadà en Max d’Allà on viuen els montres  (M. Sendak) i vigilarem que no ens caigui alguna cosa del cel com li va passar a La talpeta que volia saber qui li havia fet allò al cap (W. Erlbruch). Una sessió per descobrir i redescobrir llibres que ja s’han convertit en clàssics amb Cristina Concellón, del grup d’anàlisi d’àlbum Cadireta Blava.
 
4.- L’àlbum ens ensenya
En aquesta última dècada hem vist com ha crescut la producció dels àlbums com a llibres
de coneixements per a explicar-nos fets històrics, per ajudar a gestionar les emocions i per saber d’una manera senzilla i no tan acadèmica el món que ens envolta. Els àlbums ens responen, només cal trobar-los i escoltar-los.
 
5.- Nous il·lustradors que es converteixen en clàssics
Tècniques, recursos i noves idees que transformen l’àlbum tradicional.
 
6.-Llegim el teu àlbum favorit

Proposta de tècniques i taller pràctic de com explicar contes.  Me l’expliques? Ens acompanyarà Laura Bernis, actriu i contacontes.
 
 
 Coordinadora:
Meritxell Ral: llicenciada en Humanitats i Literatura Comparada. Llibretera i responsable de continguts d’Infantil i Juvenil de la Central. Autora del bloc dels Ralets, els follets llibreters.
 
 
Bibliografia:

Borda Crespo, M. I., El cuento infantil y otros géneros literarios infantiles y juveniles, ed. Aljibe, 2017.
Duran, T., Álbumes y otras lecturas. Análisi de los libros infantiles, Octaedro, 2009.
Molist, P., Els llibres tranquils. El curs de la vida a través de la literatura infantil, ed. Pagès, 2003.
Portell Rifà, Joan, Llegim? Com fer lectors entusiastes, ed. PAM,2017.
Rodari, G., Gramàtica de la fantasia, labutxaca, 2016.
Van der linden, Sophie, Álbum[es], Ekaré, 2015.
 
 
Calendari: Divendres 5, 19, 26 d’octubre i 9, 16, 23 de novembre, De 18h a 19:30h
Preu: 80 euros
Informació i reserves: academia@lacentral.com / 93 550 46 01

 

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙