Gabinete

Dona i revolució

Gabinet de lectura

Fecha de inicio 10.10.2017

Fecha fin 5.12.2017

Horario de 19:30h a 21h

Lugar La Central (c/Mallorca)



El dia internacional de la dona treballadora va ser proposat per la socialista Clara Zetkin el 1910. Set anys després, la protesta d’aquest dia va marcar l’inici de la Revolució de Febrer. Alexandra Kolontai va escriure: “El 1905 no hi havia cap cantonada on, d’una manera o altra, la veu d’una dona parlant sobre sí mateixa i demanant nous drets no es fes escoltar

Amb aquest gabinet volem posar èmfasi en algunes figures femenines rellevants o anònimes -sovint obviades o convertides en meres anècdotes- que van participar en algunes de les principals revoltes que han marcat la història contemporània. Madame de Staël, Olympe de Gouges, Louise Michel, Rosa Luxemburg, Alexandra Kolontai, la Pasionaria, Angela Davis i tantes altres. Dones que van resistir a la submissió i es van erigir exemples combatius amb totes les seves llums i ombres. Us convidem a llegir-les amb nosaltres, a descobrir-les plegades i a despertar el nostre esperit feminista i revolucionari en cinc sessions que ens portaran de França al Kurdistan, passant per la Rússia revolucionària i la lluita pels drets civils als Estats Units.



10 d’Octubre: La Comuna de París 
La Comuna de París, Louise Michel.
Convidada: Dolors Marín, doctora en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre la formació de la cultura llibertària a Catalunya i l'organització de grups d'afinitat anarquista.

24 d’Octubre: La Revolució Russa
Autobiografía de una mujer sexualmente emancipada y otros textos sobre el amor, Alexandra Kolontai
Convidada: Anna Sallés, professora jubilada d'Història Contemporània de la UAB. Ha impartit durant anys classes sobre la revolució russa, encara que la seva especialitat com a investigadora és el catalanisme d'esquerres durant la II República. 

7 de Novembre: Les guerrilleres kurdes
Kurdistan. El poble del sol. Una història política, Jordi Vázquez. Amb la presència de Zerin Baybasin
Col·labora: Kurdiscat 

21 de Novembre: La lluita pels drets civils als EEUU
Una historia de la conciencia. Ensayos escogidos, d'Angela Davis 
Convidada: Mireia Sentís, fotògrafa, escriptora i directora de la Biblioteca Afroamericana de Madrid (BAAM).

5 de Desembre: Milicianes a la Guerra Civil Espanyola
Rojas: Las mujeres republicanas, de Mary Nash
Amb la presència de l'autora.



Mireya Valencia: Llicenciada en Història i Literatura Comparada. LLibretera i responsable de continguts de Ciències Socials de La Central.
 
Noemí Jiménez: Llicenciada en Història i diplomada en Conservació i Restauració de bens culturals. Llibretera responsable de la secció de ciències socials de la Central del Raval.
 

Horari: Els dimarts 10 i 24 d'octubre, 7 i 21 de novembre i 5 de desembre, de 19:30h a 21h
Preu: 60 euros (5 sessions)
Informació i reserves: academia@lacentral.com / 93 550 46 01
 

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙